Het fondueseizoen staat weer voor de deur! Dat betekent natuurlijk: gezellig samenzitten rond een hete pot romig gesmolten kaas. Ben jij ook zo’n grote fan?
In dit artikel geef ik je wat basics, tips en tricks mee voor een geslaagde avond.
Hoeveelheden en soorten kaas
Zowel voor raclette als fondue kan je rekenen op zo’n 200 gram kaas per volwassene. Zit je met grote eters aan tafel kan je eventueel gaan voor 250 gram per persoon. Daar bovenop komt ongeveer 125 gram brood en eventueel 150 gram aardappelen per persoon.
Wanneer het over de kazen gaat, kan je veel kanten uit. De keuze van kaas is heel persoonlijk en geografisch verbonden: in Zwitserland werkt met enkel met Zwitserse kazen, in Frankrijk enkel met Franse kazen. Aangezien we ons in geen van beide landen bevinden, kunnen we het ons wel veroorloven om kazen te mengen.
Een klassieke half-om-half mengeling bestaat uit 50% harde kaas en 50% halfharde kaas. Onder de harde kazen vallen o.a. Gruyère, Emmentaler, Comté, Beaufort, Etivaz en Appenzeller. Onder halfharde kazen vallen bijvoorbeeld Vacherin Fribourgeois, Tomme de Savoie en Morbier.
Heb je het liever wat pittiger? Smelt dan een mengeling van halfharde kaas (35%), harde kaas (35%) zoals Emmentaler of Gruyère en een oudere, scherpere kaas (30%) zoals Appenzeller Extra of Comté 24 maand.
Basisrecept
Voor 4 personen
- 600 gram oud brood
- teentje look
- 800 gram geraspte fonduemengeling naar keuze
- 2 tl maïzena
- 3 dl droge witte wijn
- Peper en zout naar smaak
- Eventueel kirsch
Snij het brood in stukken van 2 à 3 cm.
Halveer een teentje look en wrijf er de caquelon mee in. Het teentje look kan nadien eventueel in de fondue.
Doe de geraspte fonduekaas in de caquelon en meng er de maïzena onder.
Voeg de droge witte wijn toe. Breng zachtjes aan de kook en roer voortdurend.
Laat de kaas op een zacht vuur opwarmen totdat alles gesmolten is, roer regelmatig door.
Voeg naar smaak peper, zout en eventueel een glaasje kirsch toe.
Zet een rechaud op een middelhoog pitje en roer er elk stukje brood of aardappel goed doorheen om de fondue smeuiig te houden.
Bijgerechten
Als je van plan bent om sides te voorzien, raad ik je aan om de portie brood en aardappelen te verminderen. Reken dan op resp. 100 gram brood en aardappelen per persoon.
Een ideaal bijgerecht zijn opgelegde groenten zoals augurken, zilveruitjes, … In Italië worden vaak andere lente- en zomergroenten opgelegd, dus ga zeker eens op ontdekkingstocht bij je lokale trattoria. Opgelegde en gepekelde groenten zijn perfect voor bij fondue omdat de zuren in de groenten de vetten van de kaas afbreken. Dit zorgt ervoor dat de fondue lichter verteerbaar wordt.
Vul de rest van je tafel met een frisse salade met walnoten en licht gestoomde of knapperig gekookte groenten zoals boontjes, bloemkool, wortelen, …
Twee klassiekers die in de Alpen niet mogen ontbreken bij fondue zijn aardappelen in de schil en gedroogde vleeswaren.
Voor de aardappelen kan je best krieltjes of vastkokende aardappelen gebruiken.
Enkele gedroogde vleeswaren die perfect bij fondue passen zijn viande de grisons, fijn gesneden gerookte ham en mini morteau – kleine worstjes uit de Savoie. Je kan dit natuurlijk naar keuze uitbreiden met enkele fijne vleeswaren zoals gedroogde ham of een gebakken ham in blokjes gesneden.
Tips & tricks
- Let op! Laat de kaas altijd op een laag vuur smelten. Dit voorkomt dat de kaas aanbrandt en schift.
- Gebruik liefst een authentieke caquelon of een pot met dikke bodem.
- Hou de fondue smeuiig en voorkom aanbranden tijdens de maaltijd door elk stukje brood en fondue goed door de pot te roeren.
- Gebruik een overschotje fondue om bijvoorbeeld een toast onder de grill te maken of als basis voor een ovenschotel of aardappelgratin.
- Snel geur verwijderen? Gebruik een Lampe Berger of zet ‘s nachts enkele kommetjes baksoda in de ruimte.
- Wil je je fondue alcoholvrij houden, kan je de wijn vervangen door groentebouillon, water of appelsap.
- Kijk zeker eens op de website van Kaas uit Zwitserland voor meer tips en leuke weetjes!