Deze appelmoes gebruik ik voor verschillende gerechten: zoete havermoutcake, dikke currysaus, op mijn yoghurt ‘s ochtends of simpelweg als bijgerecht.

Meestal kies ik voor de “gekke appelen” in de supermarkt: een bluts, buil of boebel proef je in een appelmoes niet. Het vijfkruidenpoeder geeft een onverwachte diepgang aan de appelmoes. Ik probeer zo weinig mogelijk suiker en vetstoffen te gebruiken in mijn dagelijkse keuken. Daarom gebruik ik als suikervervanger steevast Sukrin, dit kan je vinden in de biologische supermarkt. Als ik dan toch vetstof gebruik, ga ik liefst voor échte boter of goede olijfolie. Wist je trouwens dat boter minder calorieën bevat dan olijfolie?

Happy cooking!

Ingrediënten

  • 1,5 kg appelen naar keuze
  • 50 g ongezouten boter
  • 1 à 2 el suiker, naar smaak
  • 2 tl vijfkruidenpoeder
  • 2 tl kaneel

Bereiding

Schil de appelen en maak ze schoon. Snij ze in kleine blokjes. Hoe kleiner de blokjes, hoe gladder de appelmoes.

Verhit de boter in een ruime kookpot op hoog vuur en voeg de appelblokjes toe. Fruit gedurende enkele minuten aan, verlaag dan het vuur.

Voeg het vijfkruidenpoeder, de kaneel en naar smaak de suiker toe.
Laat ongeveer een uurtje pruttelen op laag vuur.

Om de appelmoes nog gladder te maken kan je hem eventueel pureren met een staafmixer.

Smakelijk!